Uçak Kargo | 0554 173 00 00 | info@ucakkargo.gen.tr

Image

Tüm Gönderileriniz, Bizim İçin Değerlidir. Çünkü Biz Dünyanın Her Yerine Güven Taşıyoruz

Soğanlı Mahallesi Yavuz Sokak No:22 Bahçelievler/İstanbul
0554 173 00 00

info@ucakkargo.gen.tr

© 2022 Uçak Kargo - All rights reserved.

Almanya Türkiye İlişkileri

ALMAN-TÜRK İLIŞKILERI BAKILDIĞINDA

Alman – Türk ilişkileri çok uzun yıllara dayanmış , geleneksel olarak yakınlık ve dostluk içinde gelişmiştir. Son on yıl içerisinde Almanya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde inanılmaz bir artışgözlemlenmetedir.  İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi 35 milyar Euro’ya ulaşmıştır. Almanya Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke olmuş ve Türkiye’nin en önemli ticari partneri haline gelmiştir. Almanya’da yaşıyan Türk kökenli insanların nüfusu 3 milyona yakındır. Türklere ait 80.000’den fazla kayıtlı iş yeri bulunmaktadır. Türk iş yerlerinde  400.000’den fazla istihdam yaratılmıştır. Bu işletmeler ekonomiye güç katmakta ve 36 milyar Euro’nun iş hacmi yaratmaktadır.

Bunun yanı sıra Türkiye’de de 5 binden fazla Alman şirketi kayıtlıdır ve bu rakamla Türkiye pazarında liderdir.

Türkiye’den Almanya’ya yapılan Ticaret arttığı gibi Almanya’dan Türkiye’ye yapılan Ticaret son on yılda 4 kez artmıştır.

ALMAN PAZARI VE TİCARET KÜLTÜRÜ

Alman iş kültürü, disiplini çok ve esnekliği çok az olan, sıkı kurallardan oluşmaktadır. Dakiklik en önemli unsur olarak göze batmaktadır.

Almanlar ticari ilişkileri geliştirme konusunda başarılıdırlar , bu yüzden iş yapmak isteyenler kendilerini doğru ifade etmeli ve resmi evraklara önem vermelidirler.

Almanlar iş görüşmelerine çok iyi hazırlnırlar. Aynı şeyi de karşı taraftan beklerler. İlk görüşme Almanlar için çok önemlidir. Giyim tarzına , tavır ve davranışları itibar ederler.Almanlar iş hayatında duygulara pek yer vermezler. Almanlar yeni fikirlere ve kavramlara dikkatli yaklaşırlar, pek açık değillerdir. Almanlar abartılı sunumlara itibar etmemektedir. Organize ve mantıklı sunumlar beklemektedirler. Tolerans sınırları azdır. Esneklik zayıflık olarak görülmektedir. Eleştiriler konusunda dikkatli olunmalıdır, bu konuda hassastırlar. Toplantıların resmi bir havada geçmesi en büyük arzularıdır.Özel ve kişisel konuşmalardan kaçınırlar. Saldırgan tutumlardan hoşlanmazlar, bu konuda taviz vermezler ve hep bir mantık ararlar. Iş toplantılarında şakalar, ciddiyetsizlik olarak algılanır. Konuşanın sözü kesilmemeli , saygın bir tavır takınılmalıdır. Toplantılarda iş konuları önceliklidir, zaman kalırsa sohbet edilebilir.

Karar verme aşaması,  Alman kültüründe yavaş ilerleyen bir süreçtir. Her işlem kayıt altına alınır, hiyerarşik dizilimde verilen kararlarda çok fazla değişiklik olmaz.

Toplantılar önemli olmakla beraber nihayi kararların bazıları öğlen yemeğinde verilir.  12.00-13.00 saatleri arası en uygun yemek saatidir.

Alman kültüründe dediğimiz gibi zamanlama çok önemlidir, geç kalınılması hoş karşılanmaz. Bir iki dakikalık gecikmeler bile kabalık olarak görülür. Randevular günler öncesinden alınmalı ve riayet edilmelidir. Bir gecikme yaşanacaksa en kısa sürede karşı taraf bilgilendirilmelidir.

Randevular için en uygun zamanlama 11:00 – 13:00 arası ve öğleden sonra 15:00 – 17:00 arasıdır. Cuma ünü öğleden sonra çoğu kişi haftasonu hazırlıklarına başladıkları için randevu Kabul etmezler, bu konuda randevu talep etmemeye özen gösterilmelidir. Görüşmeler genelde şirket binasında yapılır.

İş ve Ticaret kültürleri yazılı iletişime dayalıdır. Teyit ve fikir alışverişi kesinlikle yazılı yapılmalıdır.

Almanlar karşılıklı uyuma itibar ederler, biz Türklerin “ her işi yaparız, hallederiz” tarzı onlara uygun değildir, güvensizlik ortamı yaratabilir.

Almanlar , Türkler kadar misafirperver değildir. Bizim Türkiye de gösterdiğimiz ilgi ve alakaya karşılık Almanya da benzer biz yaklaşımın bizlere gösterilmesinibeklemek yanlış olur. Onların kültürü bu şekildedir, kasıt yoktur. Onlar için oldukça doğal bir durumdur.

Almanlar özellikler kargo taşımalrında planlanan zaman çizelgesine uyulmasını beklerler. Planlamanın dışına çıkıldığında cezai müeyyidler uygulayabilirler.

Numune gönderimi veya ihracatlarınızda bir sebepten dolayı gecikme yaşanacaksa, zamanında gönderemeyecekseniz ,  olumsuz birşey gibi görünse de haber verilmesi olumlu karşılanır. Tabiki mantık silsilesi içerisinde gerçekleşiyorsa.

Almanlarda kılık kıyafette de resmiyet hakimdir. Mevsime uygun sade bir giyim tarzları vardır. Erkekler takım elbise , bayanlar genelde bluz tercih eder. Renki ve aşırı dikkat çekici kıyafetler uygun karşılanmaz. Bayanlar çok süslü takılardan kaçınırlar.

Almanya Pasaport ve Vize İşlemleri Nelerdir

Diplomatik, yeşil ve hizmet pasaportlarına sahip Türklere 90 günü geçmemek şartıyla vize muafiyeti uygulanmaktadır.

Almanya’ya seyahat edecek vatandaşlarımızın Türkiye’deki Alman konsolosluklarından vize alma zorunluluğu vardır.

Son Avrupa Birliği toplantılarında Türk Vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı tanınması gündemdedir. Ama şu anda hala davet mektupları talep edilmektedir. Almanya vize işlemleri randevu sistemi ileyapılmaktadır.

 

Almanya’da tatiller ve Çalışma saatleri

Almanya’da Çalışma Saatleri  genelde, hafta içi her gün sabah 08.00’den akşam 16.00’ya kadardır. Büyük işletmelerde çift vardiye sistemi uygulanmaktadır. Vardiye saatleri ilki 06.00-14.00 saatleri arası ve ikinci ise 14.00-22.00 saatleri arasındadır. Devasa işletmelerde üç vardiyalı sistem de uygulanmaktadır (22.00-06.00)

Almanya’da çalışma günleri Pazartesi-Cuma arası olmak üzere beş gündür. Çalışma saatleri özel ve kamu kuruluşlarında farklılık gösterebilr.